تجارت

ساخت وبلاگ

اورامان یا اورامانات نام کلی منطقه ای است که بخش های از استان کردستان و کرمانشاه را شامل می شود که از شمال به مریوان، از جنوب به شهرستان جوانرود، از غرب به کشور عراق و از شرق به ارتفاعات شاهو محدود می گردد. دهستان اورامان تخت که سنجش از این سه گانه است در 60 کیلو متری شهر مریوان و در میان کوه های تخت، شاهو و کوسالان قرار گرفته با جمعیت بالغ بر 3000 نفر که به زبان اورامی که زبانی شبیه به زبان اوستایی است سخن می گویند. فرهنگ اورامان مملو از آئین ها و جشن هایی است که در طول سال ها تا حدود زیادی از تهاجم فرهنگهای دیگر در امان مانده و امروزه در قرن 21 نیز هم چنان توسط مردمان آن منطقه برگزار می گردد. شهرت اورامان تخت علاوه بر طبیعت انبوه، کوه ها، جنگل ها و چشمه ها، به دلیل یکی از مراسم های آئینی نیز به صورت سالانه و باشور و شکوه خاصی برگزار می گردد.

این مراسم، مراسم عروسی است نه به آن شکل و تصوری که ما از جشن عروسی داریم در سرتاسر اورامان مقبرهای فراوانی به نام پیران مختلف وجود دارد. یکی از این پیران که مردم اورامان قلبأ به کرامات وی اعتقاد دارند. پیر شالیار است شخصیتی عرفانی که برای مردم روستا و منطقه نمادی از مفاهیم بلند و متعالی روحانی است برخی از شواهد و متون وی را به همان ترتیبی که پیران دیگر گفتند زرتشتی معرفی می کنند. اما مردم روستا به دلیل اعتبار روایت سینه به سینه حدود 1000 سال است که جشن های پیر شالیار را برگزار می کنند .او را مسلمان دانسته و بر طبق شجره نامه موجود اعتقاد دارند که نسب وی در جد یازدهم امام جعفر صادق (ع) می رسد و البته برخی کتب نیز وی را از عرفای قرن 5 و 6 ه.ق معرفی می نمایند. وی در روستای اورامان تخت به دنیا آمده و از همان کودکی از نعمت داشتن پدر و مادر محروم بوده است. شالیار در کودکی و نوجوانی نیز دارای کراماتی بوده که دیگران را به تحیر وا داشته کراماتی که از قصه های زیادی در میان مردم وجود دارد. هنگامی که در سن جوانی بوده شهرت و آوازه اش به شاه بخارا می رسد. او نیز دختری کر و لال داشته و طبیبان از معالجه او عاجز شده. دختر خویش را به همراه برادر و همراهان دیگر راهی اورامان تخت می کند. گویند شاهزاده همین که وارد روستا می شود گوش هایش شنوا گردیده و قدرت تکلم پیدا می کند. شاه نیز او را به عقد پیر شالیار در آورده و جشن عروسی بزرگی برای آنها برگزار می کند جشنی که با گذشت قرن ها هنوزهم هر ساله به دلیل ارادت فراوان مردم به صاحب آن سالگردش را برگزار می کنند. عروسی پیر شالیار جز آئین های مذهبی است که سالانه هزاران نفر گردشگر و خبر نگار ایرانی و غیر ایرانی را در اوایل بهمن ماه به این منطقه می کشاند .این جشن دو هفته به طول می انجامد و دارای مراسم های فرعی است که توسط کودکان ، زنان ، مردان روستا در زمان های تعیین شده صورت می گیرد. مسئله اصلی در این عروسی نظم و مدیریت آن است که در طول قرن ها حفظ شده و کوتاهی در آن برای مردم روستا غیر قابل تصوروغیر قابل بخشش است.

برای دانلود نماهنک اینجا را کلیک نمایید

تجارت ...
ما را در سایت تجارت دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کورش kgd بازدید : 546 تاريخ : پنجشنبه 9 / 6 ساعت: 6:04

تالاب آب شیرین زریبار (به کردی: ZRÊBAR, ZRÊWAR) در فاصله ۳ کیلومتری غرب شهر مریوان، در کردستان ایران و از مکان‌های دیدنی و گردشگری این استان است. آب تالاب شیرین است و از تعدادی چشمهٔ کف‌جوش و بارش تأمین می‌شود. در بیشتر زمستان‌ها سطح دریاچه کاملاً یخ می‌بندد. این تالاب در طول جغرافیایی 8/46 و عرض جغرافیایی 32/35 و ارتفاع ۱۲۸۵ متری از سطح دریا واقع گردیده‌است. طول دریاچه زریوار حدود ۵ کیلومتر و عرض آن حدود ۱٫۶ کیلومتر است. وسعت تالاب به دلیل تغییرات حجم آبی در فصول مختلف متغیر و حداکثر عمق آن ۵/۵ متر است.تالاب زریبار یکی از منحصر به فردترین دریاچه‌های آب شیرین در جهان بشمار می‌رود و کلیه شرایط جامع یک تالاب بین‌المللی را داراست و حتی مواردی از رفتار و عملکرد برخی از موجودات مشاهده می‌گردد که تاکنون مطالعه و یا اعلام نشده‌است که نیاز به بررسی بیشتر را می‌طلبد.حجم تقریبی آب تالاب حدود ۳۰ میلیون متر مکعب برآورد شده‌است. محیط تالاب حدود ۲۲، ۵کیلومتر و میزان متوسط بارندگی ۷۸۶ میلیمتر در سال است. رطوبت نسبی برابر ۴/۵۸ درصد و متوسط تبخیر سالیانه معادل ۱۹۰۰ میلیمتر گزارش شده‌است. اکوسیستم تالاب: تالاب زریبار به عنوان یک واحد اکولوژیکی و یک اکوسیستم آبی در کردستان پدیده‌ای بسیار زیبا و نادر می‌باشد.

زریوار با قرار گرفتن در یک دره طولی نسبتاً وسیعی از دو طرف غرب و شرق با کوههای پوشیده از جنگل احاطه شده‌است. پوشش غالب اراضی در این منطقه را جنگل و بیشه زارهای نیمه انبوه تشکیل می‌دهند که گونه غالب جنگلی آن بلوط ایرانی بوده و در حالیکه سایر گونه‌های جنگلی دیگر مانند گلابی وحشی، زالزالک، بادام در شیبها و نقاط مختلف آن خودنمایی می‌کند. پوشش گیاهی: از پوشش‌های گیاهی دریاچه می‌توان به گیاهان شناور چون سراتوفیلیوم، سریوفیلیوم و گونه‌هایی از گیاهان خاردار و از گیاهان حاشیه‌ای می‌توان به گونه‌های نی، هزارنی، بارهنگ آبی، نیلوفر آبی، علف هفت‌بند، پیچک‌ها، لویی و بزواش، جگن و نعناع اشاره کرد. آبزیان: گونه‌های بومی: سیاه ماهی خالدار، سیاه ماهی معمولی، عروس ماهی، ماهی گامبوزیا (در حال حاضر این گونه‌ها در دریاچه یافت نمی‌شوند) گونه‌های غیربومی: ماهی آمور سفید، کپور آیینه‌ای، کپور معمولی، کپور سرگنده (بیگ هد) و فیتوفاک اشاره کرد.ضمناً یک گونه مارماهی، ۵ گونه فیتوپلانکتون و ۱۷ گونه زئوپلانکتون شناسایی شده‌است. در خصوص گونه‌های وارداتی اخیر توسط سازمان شیلات و آبزیان می‌توان به گونه ماهی GAMBOSIA SIAAFFINHS از خانواده poecilidae و یک گونه میگوی غول پیکر آب شیرین اشاره کرد

پرندگان: در حال حاضر بیش از ۳۱ گونه پرنده بومی و مهاجر زندگی می‌کنند که از این تعداد تقریباً ۱۴ گونه بومی و مابقی انواع پرندگان مهاجرند. اردک سرحنایی و سرسبز (ANOS PLATYRHYNCHOS)، اگرتها، بوتیمار بزرگ و کوچک، انواع چنگر، پرستوهای دریایی، کشیم بزرگ (PODICEPS CRISTAFUS) و کشیم کوچک (TACHYBAPTUS RUFICOLIS)، کاکائیها، حواصیل خاکستری، خوتکا، گیلار، و پرندگان شکاری همچون سنقر تالابی و دلیچه از گونه‌های با اهمیت و ارزشمند این تالاب به شمار می‌آیند. پستانداران: سگ آبی، روباه، خوک وحشی، خرگوش، گراز و نوعی گربه وحشی (FILIS CATUS) است.لازم به ذکر است که گونه‌های یاد شده به ویژه پرندگان، همهٔ پرندگان تالاب را شامل نشده بلکه شامل پرندگانی است که بصورت اکثریت بوده و برای افراد قابل مشاهده و تشخیص‌اند که این خانواده‌ها در طبقه‌بندی تالاب‌ها حائز اهمیت می‌باشد. امکانات و تسهیلات برای گردشگران: 1.خرید از بازارچه مرزی باشماق در فاصله ۱۶ کیلومتری 2.نمایشگاه‌های صنایع دستی 3.پارکینگ کنار دریاچه 4.هتل چهار ستاره زریوار در کنار دریاچه 5.هتل چهار ستاره نوروز در مریوان 6.ستادهای اسکان مهمانان در تعطیلات عید و تابستان

برای دانلود نماهنک به ادامه مطلب بروید

تجارت ...
ما را در سایت تجارت دنبال می کنید

برچسب : نویسنده : کورش kgd بازدید : 417 تاريخ : پنجشنبه 9 / 6 ساعت: 6:01

خبرنامه